Omfattende kostymeverksted
Operahuset i Oslo er blitt et landemerke, kjent for sin unike arkitektur og åpenhet. Ikke bare kan du spasere på taket og gå rett inn i foajeen, du kan også se direkte inn i det imponerende kostymemakeriet fra gateplan i Bjørvika. Det er allerede blitt 14 år siden vi fikk et eget operahus her i landet, og på disse årene er det blitt et av hovedstadens mest kjente attraksjoner. Her setter Den Norske Opera & Ballett opp verdenskjente opera- og ballettforestillinger, selvsagt med kostymer som står i stil med kunstnerne på scenen. Med på laget har Operaens kostymemakere hatt en kraftig tekstilprinter fra Canon, en maskin som nå i julen ble sendt ut med takk for lang og god tjeneste. Og hva var da mer naturlig enn å hente en splitter ny tekstilprinter fra Canon inn gjennom den samme åpningen i veggen?

Logistikkoppgave av de sjeldne
Det er godt mulig at arkitektene i Snøhetta ikke så for seg hvor store maskiner som må til for å produsere kostymer for landets største kunstneriske scene. I hvert fall ble det en logistikkoppgave av det mer kompliserte slaget å løfte en ti år gammel tekstilprinter ut og en splitter ny tilsvarende maskin inn i lokalene. Operasjonen ble utført i noen hektiske formiddagstimer et par dager før julefreden senket seg, så nå er alt som før for de mange skreddere, kostymedesignere og andre som har sitt daglige virke her i Kirsten Flagstads plass 1. Canons kundeansvarlig Jarle Mikkelsen forteller at den nye printeren vil sørge for like høy kvalitet som den forrige.

Tekstilprinter verdig et ledende operahus
– Ja, det er en kraftfull tekstilprinter som printer med høy kvalitet og hastighet. Hos Operaen benyttes den med reaktivt blekk, egnet for print på naturbaserte stoffer som ull, bomull, silke og lin. Kostymedesignerne arbeider med avanserte mønstre i sine digitale verktøy, før mønstrene overføres til stoffene i printeren, med farger som trekker inn i stoffet og er vaskbare. Fra Canons side må vi bare si at vi er stolte over å få levere nyeste generasjon tekstilprinter til en av landets ledende kulturinstitusjoner. Vi er rett og slett imponert over resultatene de skaper fra dette kostymemakeriet, sier Jarle.
Og hva skjer med den gamle printeren? – Den har vært i full drift til det siste, men det blir etter hvert krevende å skaffe deler og oppgraderinger, så den har nok gjort sitt. Den nye derimot, den går antagelig i ti nye år, opplyser han.




