Ny «kostymeprinter» til Operaen

canon_operaen_1340
Går du langs Operahuset i Oslo, kan du nikke smilende til de mange kostymene som er utstilt i vinduene ved verkstedene. Kostymemakerne her har hatt nytte av tekstilprinter fra Canon i en årrekke, og nå får de ta i bruk aller nyeste teknologi på området.

Omfattende kostymeverksted

Operahuset i Oslo er blitt et landemerke, kjent for sin unike arkitektur og åpenhet. Ikke bare kan du spasere på taket og gå rett inn i foajeen, du kan også se direkte inn i det imponerende kostymemakeriet fra gateplan i Bjørvika. Det er allerede blitt 14 år siden vi fikk et eget operahus her i landet, og på disse årene er det blitt et av hovedstadens mest kjente attraksjoner. Her setter Den Norske Opera & Ballett opp verdenskjente opera- og ballettforestillinger, selvsagt med kostymer som står i stil med kunstnerne på scenen. Med på laget har Operaens kostymemakere hatt en kraftig tekstilprinter fra Canon, en maskin som nå i julen ble sendt ut med takk for lang og god tjeneste. Og hva var da mer naturlig enn å hente en splitter ny tekstilprinter fra Canon inn gjennom den samme åpningen i veggen?

En splitter ny tekstilprinter er klar for mange år ved Operaens kostymemakeri, mens den forrige er på vei ut gjennom veggen.

Logistikkoppgave av de sjeldne

Det er godt mulig at arkitektene i Snøhetta ikke så for seg hvor store maskiner som må til for å produsere kostymer for landets største kunstneriske scene. I hvert fall ble det en logistikkoppgave av det mer kompliserte slaget å løfte en ti år gammel tekstilprinter ut og en splitter ny tilsvarende maskin inn i lokalene. Operasjonen ble utført i noen hektiske formiddagstimer et par dager før julefreden senket seg, så nå er alt som før for de mange skreddere, kostymedesignere og andre som har sitt daglige virke her i Kirsten Flagstads plass 1. Canons kundeansvarlig Jarle Mikkelsen forteller at den nye printeren vil sørge for like høy kvalitet som den forrige. 

Blir tid til en kaffekopp innimellom slagene når en tekstilprinter av det kraftigste slaget skal skiftes ut. Canon-tekniker Henki Moen i midten mens kundeansvarlig Jarle Mikkelsen har kontroll på innsiden av veggen.

Tekstilprinter verdig et ledende operahus

– Ja, det er en kraftfull tekstilprinter som printer med høy kvalitet og hastighet. Hos Operaen benyttes den med reaktivt blekk, egnet for print på naturbaserte stoffer som ull, bomull, silke og lin. Kostymedesignerne arbeider med avanserte mønstre i sine digitale verktøy, før mønstrene overføres til stoffene i printeren, med farger som trekker inn i stoffet og er vaskbare. Fra Canons side må vi bare si at vi er stolte over å få levere nyeste generasjon tekstilprinter til en av landets ledende kulturinstitusjoner. Vi er rett og slett imponert over resultatene de skaper fra dette kostymemakeriet, sier Jarle.

Og hva skjer med den gamle printeren? – Den har vært i full drift til det siste, men det blir etter hvert krevende å skaffe deler og oppgraderinger, så den har nok gjort sitt. Den nye derimot, den går antagelig i ti nye år, opplyser han. 

Åpenhet har stått sentralt i arkitekturen for Operahuset, og kostymemakeriet er intet unntak. Fra fortauet ser du rett inn i det imponerende verkstedet.
Det er tett mellom signalbyggene i Bjørvika. Og arkitektene kunne antagelig tatt bedre høyde for leveranser av kraftig teknologi. Men, som alltid, vi får det på plass.
Biltrafikken må vike når Canon kommer med ny printteknologi til en av landets største kulturinstitusjoner.
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on print
Print

Forfatter bio

Canon marked

Canon marked

Tekst og foto fra Canons markedsavdeling eller fra en av våre dyktige frilansere med god bransjekunnskap og teknologiforståelse.