Printer kunst i 40 lag

canon_guttestreker_5921
Kunstnerfellesskapet «Guttestreker» har fått smaken på taktilt print. Nyeste Canon-teknologi har muliggjort printprosessen, der de unike tegningene vokser frem lag for lag.

Et helt spesielt uttrykk

Lag for lag legger Arizona-printeren på farger, og kunstverket Substance City vokser bokstavelig talt frem på metallplaten. Petter Grøndahl fra Guttestreker har funnet tonen med Canons Henning Hagelund, og de har gjort mange testprint av bildeutsnitt før den endelige produksjonen er iverksatt.

– Forberedelsene må være gode, for det tar rundt seks timer å printe alle de 40 lagene i bildet, og det går med flere liter blekk, forteller Henning.

Så blir det også unike taktile kunstverk, med en helt spesiell «touch and feel», og der dukker faktisk både Billie Holiday, Kurt Cobain og Al Capone frem i folkemengden på det tegnede kunstverket. Petter forteller at det på ingen måte er tilfeldig, og at kunstnerne hos Guttestreker har et tydelig samfunnsengasjement i arbeidene sine.

– Substance City har en klar adresse til den omfattende bruken av Oxycontin og hvordan den farmasøytiske industrien har påvirket legene til å skrive ut det vanedannende middelet. Med tusenvis av dødsfall blant brukerne som resultat, forteller Petter.

Petter Grøndahl fra Gutestreker og Canons Henning Hagelund sjekker testprint av utsnitt før den endelige printjobben settes i gang. Når printjobben med 40 lag tar 6 timer og krever mye blekk, er det viktig å gjøre grundige testprint.

Kunstnerduo med samfunnsengasjement

Kunstnerduoen Petter Grøndahl og Christoffer Christensen etablerte Guttestreker i 2015, og har i årene etterpå tegnet en rekke bilder i stilarten som er blitt deres varemerke. Nå legges planer for en utstilling i New York, men aller først står utstilling i Grieghallen for tur. Der vil de vise frem de taktile variantene for første gang.

– Det blir utrolig spennende, vi har aldri sett tilsvarende fra andre, sier de.

Kunstverkene fra Petter og Christoffer tilbys også som tradisjonelt Fine Art print og som print i fire dybder på transparent akryl, også det printet med Canon Arizona. Petter legger ikke skjul på at det er taktilt print de liker best. – Det gir utrolige fin effekt for de detaljrike tegningene, men samtidig er det mye arbeid med å dele originalen inn i ulike lag, forteller mannen som hoppet av finanskarrieren for å drive med røff og samfunnsengasjert tegnekunst på heltid.

Det første fullstendige printet er nettopp hentet hos Canon, og både Petter og studioets vakthund liker det ferdige resultatet, printet i 40 lag med Canon Arizona-teknologi. Av dette bildet lages det 7 kopier i taktil variant, med en pris på 65.000 kroner per bilde.
Her ligger den håndtegnede originalen til bildet som nå er printet taktilt. Originalene digitaliseres i en skanner før de fargelegges og lagdeles digitalt. Når vi snakker om 40 lag, er det lett å forstå at det er en omfattende jobb.
Petter viser også frem en variant av "Substance City" som er printet i fire lag på transparent akryl (for- og bakside på to plater). Det gir også spesielle effekter, og for Guttestreker er det viktig å tilby ulike varianter og formater av tegnekunsten.
Guttestreker Studios er åpent hver dag, i Frydenlundgata 17 i Oslo. Vi anbefaler en tur innom.
Helt spesiell "touch and feel" når tegningene printes taktilt i 40 lag. Her ligger de gule vinduene lenger inn de andre lagene. Hos Guttestreker gjør de alt selv, fra originalarbeid til digital fargelegging og lagdeling.
Canon Arizona har et bredt bruksområde, men kanskje er det første gangen den benyttes til print av taktil kunst. Her fra testprinting i Canons Image Factory.
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on print
Print

Forfatter bio

Canon marked

Canon marked

Tekst og foto fra Canons markedsavdeling eller fra en av våre dyktige frilansere med god bransjekunnskap og teknologiforståelse.